به گزراش مشرق، به نقل از روزنامه رای الیوم، عبدالباری عطوان سردبیر این روزنامه با اشاره به بحران روابط سعودی- قطری و تاثیر آن بر بحران سوریه و گشایش در آن نوشت: تشکیل سوریهای جدید با درس گرفتن از تجارب گذشته در راه است.
تاکید بشار اسد بر لزوم مبارزه با فساد
عطوان افزود: بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در روزهای گذشته چندین بار در سخنانش به مسئله فساد در این کشور و ضرورت مقابله و ریشه کنی آن اشاره کرد.
نکته قابل توجه اینکه اظهارات اسد همزمان با تحولات میدانی درجنگ سوریه ایراد شده است که شامل پیشروی های ارتش و تضعیف مخالفان، شکست داعش در موصل و تنگ شدن دایره محاصره علیه این گروه تروریستی در رقه و دیرالزور است.
اطمینان بشار اسد به تحقق پیروزی
به عقیده بسیاری از تحلیلگران و ناظران، تاکید بشار اسد بر این موضوع نشان دهنده اطمینان وی به پیروزی خود و بی اثر شدن خطرات است.
از سوی دیگر توجه رئیس جمهور سوریه به انسجام نهادهای دولتی و ساختار اصلی کشورش بیانگر توجه او به آینده و تشکیل سوریه ای جدید است که در آن اشتباهات گذشته تکرار نشود.
تلاش جدی بشار اسد برای اجرای برنامههای سیاسی و اقتصادی
عطوان در ادامه یادآور شد: زمانی که اسد پس از پدرش، قدرت را در سوریه به دست گرفت، از همان روزهای نخست به طور جدی به دنبال اجرای برنامه های سیاسی و اقتصادی متعددی بود که بر اساس آن فساد را ریشه کن کند.
او همچنین در صدد بود در کنار ایجاد برابری در کشورش طرح های اقتصادی سازنده ای را پایه ریزی کند اما فقط در تحقق بخش اندکی از این طرح ها موق شد، زیرا به عقیده بسیاری از کارشناسان دلیل عملی نشدن بخش زیادی از اصلاحات مورد نظر اسد، مخالفت نهادهای اصلی قدرت و دستگاه امنیتی این کشور با اهداف و طرح های او بود.
حمایت غرب و برخی عربها از مخالفان سوری به منظور براندازی بشار اسد
مخالفت ها نهادهای مزبور با طرح های بشار اسد سوریه را به خطر انداخت و موجب بروز شکاف هایی شد که قدرت های غربی و عربی به بهره برداری از آن اقدام کرده و از مخالفان سیاسی و مسلح سوری حمایت کردند و بر اساس آن در صدد فروپاشی نظام سوریه و نهادهای دولتی آن برآمدند؛ همان کاری که در عراق، لیبی، یمن، مصر و تونس انجام دادند.
ایستادگی سوریه در مقابل تجزیه کشور
در این میان باید در نظر داشت که دولت سوریه در طول هفت سال گذشته به دلیل همراهی ارتش ومردم، در برابر تقسیم و تجزیه کشور استوار ایستاد.
موج توطئهها علیه سوریه
این در حالی است که هیچ دولتی در طول تاریخ به اندازه دولت سوریه تحت فشار قرار نگرفته و با توطئه ها ی مختلف روبه رو نشد به ویژه اینکه قدرت های جهانی، بین المللی و نیز برخی طرف های منطقه ای حامی و محرک طرح فروپاشی حکومت سوریه بودند.
عطوان ادامه داد: چه بسا بحران روز افزون کنونی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس یکی از نتایج پایداری ارتش سوریه و نظام این کشور در برابر طرح هایی است که هدف از آن تجزیه سوریه بود.
دود حمایت از مخالفان سوری در چشم حامیانشان
وی توضیح داد: تلاش کشورهای قطر و عربستان برای سرنگونی دولت سوریه ناکام ماند و با وجود کمک های میلیارد دلاری آمریکا و ترکیه و نیز غرب به مخالفان سوری و سرازیر کردن هزار تن اسلحه برای آنان در نهایت ضرر این اقدامات دامن خود آنان را گرفت و آتش اختلاف ها و تنش های سیاسی و قبیله ای میان آنها شعله ور شد.
این تنش ها سبب شد آنها دیگر فرصتی برای دخالت در سوریه نداشته و نتوانند حامی مخالفان مسلحی باشند که برای براندازی دولت مرکزی سوریه از آنها حمایت می کردند.
دست برداشتن عادل الجبیر از تکرار لزوم برکناری بشار اسد
در این میان عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان که جمله معروفش یعنی «بشار اسد چه به صورت دیپلماتیک و چه از طریق گزینه نظامی باید از قدرت کنار رود»، در تاریخ سیاسی ثبت شد، در نهایت این جمله را کنار گذاشت و اکنون از نظام حاکم قطر که پیش از این هم پیمان اصلی این کشور در پرونده سوریه بود، می خواهد از قدرت کناره گیری کند.
نکته دیگر اینکه دولت قطر که مخالف حضور ایران در سوریه بود و امپراتوری رسانه ای خود را علیه تهران به کارگرفته و خروج ایران و نیز حزب الله از خاک سوریه را خواستار بود، اکنون امیر آن یعنی «تمیم بن حمد» با حسن روحانی درباره همکاری بین دو کشور بحث و گفت وگو می کند.
دگرگونی مواضع در قبال سوریه غیرقابل پیش بینی بود
تا شش ماه پیش هیچ تحلیلگری انتظار نداشت، موضع گیری کشورها در خصوص مساله سوریه اینگونه دستخوش دگرگونی شود و شخص بشار اسد نیز پیش بینی نمی کرد، روزی برسد که دولت قطر برای حمایت در برابر دو همسایه سعودی و اماراتی دست به دامن ایران شود.
عطوان تاکید کرد، شش سال گذشته برای دولت سوریه و رهبری این کشور سخت فاجعه بار بود، زیرا ملت سوریه حدود نیم میلیون تن از هموطنان خود را از دست داده و بیش از ده میلیون نفر دیگر نیز آواره کشورهای دیگر شدند، اما سوری ها درس های زیادی گرفتند که می تواند در تشکیل یک سوریه جدید موثر باشد؛ کشوری که در آن هم زیستی، برابری، آزادی و دمکراسی حاکم خواهد شد.
سوریه جدید، دوستان و دشمنان خود را به خوبی خواهد شناخت و جایگاه محوری و پیشتازانه اش را در منطقه و جهان باز خواهد یافت.